neděle 29. září 2013

Jak se bydlí v podkroví

Půdy postupně ztrácí svůj význam v uskladňování věcí všeho druhu. Jejich využití je proto málo efektivní. Zároveň existuje stabilní potřeba bydlet. Trendem se proto stávají podkrovní byty, které uspokojují nároky na moderní a prostorné bydlení.

Výhody podkrovních bytů

Stropní okna umožní přirozené a kvalitní osvětlení bytu.  V zimních měsících se okna podílí i na vytápění bytu sluneční energií.  Při vhodném řešení oken získáme i příjemný výhled do okolí.U podrkovního bytu je možná i terasa, kde se můžeme těšit soukromí i pěkným výhledem.

Podkrovní byty mají vyšší stropy a často i sjednocené místnosti.  Vytváří se tak efekt prostorného bytu.  Pomocí sádrokartonů můžeme vytvářet různé podhledy a skryté úložné prostory.

Nevýhody podkrovních bytů:

V půdním bytu se musíme smířit se šikmým sklonem stropů a některých stěn. Z toho pramení i nutnost uzpůsobit vybavení bytu, zejména skříní a obývacích stěn.

Stropní okna jsou více náchylná na poškození při krupobití. Musíme očekávat i vyšší hlučnost během bouřek.   Během letních měsíců hrozí i přehřívání bytu. Je proto vhodné dbát na kvalitní odvětrávání a stínění oken. Na stropní okna si musíte pořídit speciální typy stínící techniky.

U stropních oken hrozí v případě nekvalitního provedení pronikání vlhkosti. Montáž a servis má proto provádět odborná a prověřená firma.

Byt v podkroví je spojen s horší přístupností zejména pro starší a tělesně postižené lidi, kteří mají problém vyjít schody.  Výtahy totiž velmi často končí o patro níže.  Komplikace to může přinášet i matkám s dětmi, které musí tahat kočárek a ještě nákup.

Stěny u podkrovních bytů jsou tvořeny téměř výhradně ze sádrokartonu. S tím je spojena nižší zvuková izolace pokojů.

Možnosti přestavby půdy na podkrovní byt vám blíže vysvětlí zástupce odborné stavební firmy. V Praze a okolí můžete využít služeb firmy Lukostav.


2 komentáře:

  1. Díky za článek. My bychom do budoucna celkem rádi udělali z naší půdy podkrovní bydlení. Bude to ale určitě vyžadovat celou řadu stavebních úprav. Na rekonstrukci střechy se ale chystám příští rok, tak snad to půjde udělat tak, jak si představuji. V rámci rekonstrukce střechy bych si i rád nechal vypracovat nějaký hromosvod projekt, protože hromosvod na domě bohužel nemáme.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem si dlouho přál podkrovní byt. Ideálně svůj vlastní, ne pronájem. No a minulý rok se mi to konečně splnilo. Musím ale teda říct, že ta cesta k mému vysněnému bydlení nebyla vůbec jednoduchá. Byt jsem sehnal bez realitky, což byla asi chyba, protože v kupní smlouvě byla spousta problémů, které jsem nakonec musel i konzultovat s tímto právníkem.

    OdpovědětVymazat