čtvrtek 10. října 2013

Jak vybrat zárubně?

Každé vstupní i interiérové dveře potřebují zárubně. Ty se tak stávají součásní designu našich domovů. Zárubně tak plní funkci bezpečnostní, užitnou i estetickou.

Obložkové zárubně

Obložkové zárubně jsou rychlý způsob, jak změnit vzhled zárubní. Pro instalaci obložkových zárubní není nutné bourat. Zárubně se obkládají na zazděné kovové zárubně. Jelikož se obložkové zárubně upevňují na kovové zárubně, tak je v průchod dveří zmenšen cca o 3 cm. Výhodou obložkových zárubní je možnost změnit směr otvírání dveří bez nutnosti bourání.

I zárubně bezpečnostních dveří je možné obložit. Jedinou vyjímkou je nutnost využít čepy napojené na kovové zárubně. U interiérových dveří se čepy upevňují do obložení a proto nesplňují požadavky na bezpečnost.


Interiérové dveře před a po obložení zárubní
zdroj:  hobby.idnes.cz

Kovové zárubně

Výměna kovových zárubní se bez bourání  neobejde. Kovové zárubně volíme, pokud je pro nás důležitá bezpečnost, nebo potřebujeme zvětšit průchod.  Kovové zárubně jsou proto nepostradatelné zejména u vchodových dveří. Zárubně pro bezpečnostní dveře jsou vyráběné z tvrdšího materiálu a odolávají tak větší zátěži.

Vzhledem k nutnosti bourat je vhodné spojit výměnu dveří a zárubní s rekonstrukcí bytu.




1 komentář:

  1. Hodně užitečné tipy. To se bude hodit. Dveře se totiž u nás doma chystám také příští rok měnit. Co mě ale teď trápí mnohem víc jsou podlahy. Pořád se nemůžu rozhodnout co zvolit. Díval jsem se například na https://www.supellex.cz/podlahy/ a těch druhů je strašně moc. Zatím se mi ale asi nejvíc zamlouvá vinyl.

    OdpovědětVymazat