sobota 21. září 2013

Jak ochránit dům a byt před zloději

Krade se, kradlo se a krást se bude.  Je proto moudré připravit se na možnost, že i váš dům, byt, provozovna, či kancelář se stanou cílem zlodějů.

Nejčastější vstupy do domu


Pokud uvažujeme o zabezpečení nemovitosti, tak většinou dbáme zejména na bezpečné vstupní dveře. Kvalitní vstupní dveře mají kvalitně upevněná futra, vícebodové zámky a ochranu proti vysazení. Myslíme i na samotné provedení dveří, které by měly být zhotovené z pevného materiálu.  Instalace bezpečnostních vstupních dveří se často neobejde bez bourání. Mysleme proto na instalaci už během plánování stavby, nebo rekonstrukce.

Podceňovaným vstupem do nemovitosti jsou balkónové dveře a okna. Většina oken a balkónových dveří jsou vybaveny jen základním kováním, které pro zloděje neznamenají žádnou překážou. Přitom balkónové dveře do zahrady zlodějům přináší nerušené vloupání. Někteří zloději jsou dokonce schopni vylézt i na balkóny ve vyšších patrech. Při vniknutí do bytu jim pak už stačí pouze otevřít vstupní dveře a s lupem pohodlně odejít.

Dalším vstupem jsou sklepy. Je proto vhodné dát na sklepní okénka mříže, nebo je jinak mechanicky zabezpečit.  Zloděj může proniknout do domu i přes garáž. I v tomto případě proto musíme dbát na kvalitní provedení a odolnost garážových vrat.

Prevence je základ bezpečnosti

Před nežádoucími hosty nás také může ochránit elektronické zabezpečení napojené na alarm, nebo lépe kontrolní středisko bezpečností firmy. Z průzkumu mezi odsouzeným zloději vyplývá, že od krádeže odradí i pes v domě.

Důležitá je i prevence formou automatického rozsvícení a zasínání, nebo simulovaného pohybu v domě. Při odjezdu na dovolenou je vhodné pověřit souseda, nebo přítele, aby vám vybíral poštovní schránku a případně občas přeparkoval auto.

Oblíbeným zdrojem tipů na opuštěné nemovitosti jsou i sociální sítě.  Zloději stačí vytipovat oběť a sledovat profil např. na Facebooku. Není proto vhodné psát veřejně příspěvky o své dlouhodobé nepřítomnosti doma, pakliže vám dům nikdo fyzicky nehlídá.



3 komentáře:

  1. Díky za článek, musím uznat, že zloději jsou čím dál tím vynalézavější, a tak způsoby, které fungovaly před pěti lety, už můžou být dávno profláknuté. My doma máme GSM alarm a o tom vím, že se na něj můžu vždycky spolehnout. S výběrem nám dost pomohl tento článek - https://www.bezpecnydum.cz/bezpecnydum/2-Poradna/7-Vyber-a-druhy-alarmu - pokud byste potřebovali. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle jsou hodně cenné rady. Mockrát díky. Hlavně cennosti, které má člověk doma je určitě mít dobré nějak dobře schované. Ideálně pak třeba v nějakém trezoru. Já jsem se nedávno rozhodla diverzifikovat své úspory a nakoupila jsem si zlaté slitky a právě díky nim jsem si teď pořídila i trezor. Člověk si prostě nikdy nemůže být ničím jistý.

    OdpovědětVymazat
  3. No, zabezpečení určitě nepodceňujte. Mně se někdo takto před rokem vloupal do zahradního domku a odcizil mi celkem drahý gril. Bohužel už se nikdy nenašel. Jsem teď tedy bez grilu, ale letos si chci určitě koupit nějaký nový. Už mám dokonce i vybraný jeden tady z této stránky - https://www.avenberg.cz/k94-grilovani-plynove-grily

    OdpovědětVymazat