sobota 14. září 2013

Co ovlivňuje vnímanou teplotu domova?

Teplota bytu je důležitý faktor, který ovlivňuje pohodu v bytě. Obecně se udává, že ideální teplota bytu je 20 až 21°C. V ložnici by se měla pohybovat teplota mezi 16 až 18°C.  V koupelně naopak si přitopíme na 21°C. Vnímanou teplotu ovlivňují psychologické i fyzikální faktory.

Psychologické faktory vnímání teploty 

Subjektivně vnímanou teplotu ovlivňují barvy a použité materiály. Červená barva zvyšuje vnímanou teplotu bytu. Naopak modrá působí chladně.  Vhodným vymalováním stěn pokoje tak můžeme navodit pocit tepelné pohody se stejnou mírou vytápění.

Dalším psychologickým faktorem při vnímání teploty jsou použité materiály. Dřevo a látky jsou tepelné izolanty a zároveň působí i na psychický pocit teploty.  Naopak  kov a sklo navozuje pocit chladu.

 Fyzikální faktory vnímání teploty 

Teplo v bytě souvisí i s porouděním vzduchu. Při vytápění plynem, nebo horkou vodou jsou radiátory umístěné pod oknem, kde ohřívají studený vzduch, které do místnosti přichází.  Ohřátý vzduch proudí vzhůru. Tento typ vytápění je časově náročnější. Alternativou jsou infračervené topné panely, nebo obrazy, které ohřívají předměty a osoby, na které jsou v cestě záření. Topné panely se umisťují jak na stěny, tak i na stropy. Dalším populárním způsobem vytápění jsou topné kabely v podlaze. V takovém případě je vhodné zvolit na podlahu materiál, který působí jako tepelný vodič (např. dlažba).

Podlahová krytina také výrazně ovlivňuje vnímanou teplotu. Studený vzduch se drží u podlahy. Dlaždice, PVC a lino patří mezi krytiny, které jsou svojí povahou spíše chladné. Využítí dřeva a koberců snadno odizolujeme podlahu od chladu a navodíme příjemný pocit domova.  Před pokládkou podlahových krytin proto zvažujeme nejen praktičnost, ale i tepelné vlastnosti zvoleného materiálu.

Pokud je v místnosti průvan, tak je vytápění ekonomicky neefektivní a navíc se nedaří dosáhnout příjemné teploty. Průvanu se zbavíme instalací moderních typů oken  (PVC, EURO, hliníková) a kvalitně instalovanými dveřmi.

2 komentáře:

  1. Mockrát díky za článek. My se teď snažíme plynem šetřit jak to jen jde, takže doma udržujeme poměrně nízkou teplotu kolem dvaceti stupňů. Není to ideální, ale šetřit se musí. Bohužel na jiný druh vytápění jsme zatím nestihli přejít. Hodně se mi ale líbí tepelná čerpadla a pokud vše půjde podle plánu, tak bych si jedno chtěl příští rok pořídit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta tepelná čerpadla jsou super. Kdyby na to byly peníze, tak bych do toho jednoznačně také šel. My jsme si letos koupili krbová kamna. Bohužel se ale nestihlo je nainstalovat, protože se mi nepodařilo včas sehnat vhodný kouřovod. Přes krbovky tedy nejspíš doma budeme topit až příští topnou sezónu.

      Vymazat