sobota 20. dubna 2013

Na co si dávat pozor při výměně dveří

Během rekonstrukce bytu, nebo z bezpečnostních důvodu, je občas nutné vyměnit dveře včetně zárubně.  Výměna dveří  má několik úskalí, na které je nutné pamatovat.


Bezpečnost


V případě vchodových i balkónových dveří je vhodné dbát na bezpečnost.  Čím více bodů zámek má, tím vyšší bezpečnost dveří. Součástí bezpečnostních dveří je proto i masivní rám s více body pro zasunutí zarážek. Při montáži bezpečnostích dveří proto dochází i k výměně rámu. To se neobejde zásahu do zdiva, bourání, zdění, štukování a vymalování stěny.  Výměnu dveří je proto vhodné spojit s rekonstrukcí bytu.

Výška podlahy

Občas se setkáváme s případy, kdy si majitelé nechají položit novou plovoucí podlahu, ale nepočítají s tím, že podlaha bude výše, než se předpokládalo při montáži dvěří. Dochází pak situaci, kdy dveře nejdou otevírat, nebo dveře o podlahu drhnou. Před pokládkou je proto  vhodné zkontrolovat výšku usazení dveří, včetně dveří na balkóny a terasy. To samozřejmě platí i pro posuvné francouzké dveře. Dveře si tak můžeme posunout dopředu a zamezit tak potenciálním komplikacím s drhnutím a nemožností odvírat . Je nutné počítat i s možností, že bude nutné v budoucnu dveře z nějakého důvodu vysadit.

1 komentář:

  1. Jsem velice rád, že zmiňujete to s těmi podlahami. Chystám se doma dělat právě nové vinylové podlahy, už mám dokonce i jednu konkrétní vybranou od https://www.supellex.cz/vinylove-podlahy/ a na dveře jsem jaksi pozapomněl. Původně jsem chtěl nechat původní interiérové dveře, ale nakonec to asi vidím tak, že společně s podlahami koupím i nové dveře.

    OdpovědětVymazat