čtvrtek 27. listopadu 2014

Světlovody pro přirozené světlo v domě

Schéma světlovodu
zdroj: Bydlení.cz
Tmavé domy působí depresivně. Nedostatek denního světla negativné působí na naší psychiku. Toho s je vědom i současný bytový design. Pokud chceme prosvětlené prostory, tak mám možnost používat umělé osovětlení, nebo pomocí světlovodů přivést do domu světlo sluneční.

Světlovody se hodí zejména do vícepatrových domů, kdy potřebujeme světlo i v nižších patrech. Světlovody se instalují na střechu odkud je světlo tubusem vedeno až do místnosti. Je proto vhodné spojit instalaci světlovodu s rekonstrukcí domu, nebo přestavbou podkroví.

Světlovod v koupelně
zdroj: http://stavbabydleni.cz




Světlovody jsou alternativním zdrojem osvětlení, který pro náš rozpočet neznamená pravidelné měsíční náklady jako v případě osvětlení elektrickým proudem. Navíc pouze jen specializované zářivky a LED lampy dokáží napodobit sluneční světlo.


Sluneční světlo má prokazatelně pozitivní efekt na lidskou psychiku. Sluneční světlo bychom proto měli mít ve všech místnostech, kde se trvale zdržujeme. Ať se jedná o kuchyň, jídelnu, obývák, či pracovnu. Své uplatnění najde i v koupelně a  ložnici.


3 komentáře:

  1. Trochu mě mrzí, že u nás doma by něco takového asi zrealizovat dost dobře nešlo. Hlavně spodní patro našeho domu je dost tmavé. Už nějakou dobu ale přemýšlím, že tam koupím nějaké nové osvětlení. Jen teda na jeho zapojení si asi úplně netroufnu. O to by se ale mohl postarat třeba tento elektrikář Praha - 8.

    OdpovědětVymazat
  2. Právě na letošek plánujeme rekonstrukci střechy a s manželem jsme se bavili, že by bylo super, kdybychom si nějaké takové světlovody nechali nainstalovat. Naše střecha potřebuje od základu předělat, už je totiž v otřesném stavu. Co bych byla ráda, kdyby se letos zvládlo je i montáž hromosvodu. V současné době totiž na domě hromosvod bohužel nemáme.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mám na letošek naplánovanou rekonstrukci střechy. Moc se na to netěším, ale už je to nutné. Můžu se zeptat jakou ve vašem případě budete volit střešní krytinu? Já jsem se díval jaké jsou možnosti a musím říct, že se mi zatím teda asi nejvíc zamlouvají střešní krytiny Drdlík. Slyšela jste o nich?

    OdpovědětVymazat