sobota 25. ledna 2014

Rekonstrukcí bytového jádra k modernímu bydlení


Stále častěji se majitelé starších panelákových bytů rozhodují pro rekonstrukci. Starší byty mají nepraktické umakartové bytové jádro, jehož výměna je při rekonstrukci žádoucí. Dávejte si však pozor, protože změny, které v bytě provedete, nesmí narušovat statiku panelového domu.
Největší slabinou, jak jsme již zmínili, bývá panelákové jádro, jehož přestavba je nezbytná z hygienického, estetického a bezpečnostního hlediska. Současné představy o moderním bydlení jsou již někde jinde, než tomu bývalo v minulosti.
Nejvíce se v panelákových bytech můžete setkat s prefabrikovanými jádry, která jsou sestrojena z dřevěného rámu, polystyrenu a umakartových desek. Méně často se v bytech používala jádra železobetonová, která sice měla delší životnost, ale více zatěžovala výstavbu panelových domů svou hmotností.

Jak na rekonstrukci?

Než se do rekonstrukce pustíte, měli byste si uvědomit, jak by měla budoucí koupelna a toaleta vypadat. Dále si stanovte částku, kterou jste ochotni do přestavby svého panelového bytu investovat. A v neposlední řadě byste se měli rozhodnout, zda si na rekonstrukci objednáte specializovanou firmu, nebo se do přestavby pustíte sami.
Doporučujeme zavolat si specializovanou firmu, která má v této oblasti bohaté zkušenosti. Odstraní vám umakartové bytové jádro, navrhne vám výstavbu nové koupelny a toalety a v neposlední řadě vám také stanoví předběžnou kalkulaci. Designéři těchto firem jsou ochotni vypracovat 3D vizualizaci, abyste měli lepší představu o tom, jak bude výsledek práce vypadat.

Informovat stavební úřad?

Než se do samotné rekonstrukce pustíte, měli byste rozhodnout o tom, jak razantní zásahy v bytě budete provádět. Při rekonstrukci totiž buď budete potřebovat stavební povolení, nebo jen ohlášení, nebo se obejdete úplně bez návštěvy stavebního úřadu.
Chcete-li docílit poslední možnosti, musíte splnit dvě podmínky. První podmínkou je, že bytové jádro vyměníte za materiál podobné hmotností. A druhou podmínkou je, že zachováte v panelákovém bytě původní dispozice.
Doporučujeme při rekonstrukci používat ytong, což je populární materiál, jehož výstavba je snadnější než z klasických pálených materiálů. Ytong nabízí ideální hmotnost a dlouhou životnost. Ve vlhkých prostředích se doporučuje používat sádrokarton.

Žádné komentáře:

Okomentovat