úterý 3. července 2012

Trendy v malování pokojů v roce 2012

Každá oblast se vyvíjí a stejně tak tomu je i v oblasti bytového designu, který je úzce propojen s malováním pokojů. Stěny jsou výrazným prvkem interiéru bytových i nebytových prostor. Barva malby k nám promlouvá o účelu místnosti a vzbuzuje emoce.   V tomto článečku se chci zaměřit na trendy v malování a dekoraci stěn, které se projevují v roce 2012.

Barvy stěn 

Barvu stěny bychom měli vždy zvažovat ve vztahu k funkci místnosti.  V místnosti, kde spíme bychom neměli používat křiklavé a výrazné barvy, které budou dráždit naše smysly.  Celkový trend směřuje k využívání neutrálních barev, které nám více dopomůžou ke sladění barev stěn, podlah  i nábytku. Neutrální barvy  jsou obzvláště výhodné, pokud nemáme jasnou představu o celkovém vzhledu místnosti.

Někteří čtenáři asi již tuší, kam směřuji. Pokud již máme vybraný nábytek i jiné dekorativní prvky pokoje, tak můžeme využít i výraznější barvy pro vymalování stěn.  Z výraznějších barev se těší oblibě  odstíny fialové,  modrá,  zelená a sytě žlutá.  Méně výrazné odstíny můžeme používat k optickému propojování nebo naopak oddělování místností.

Metody malby 

 Mezi klasické metody malby a dekorace zdí patří  malba štětkou a válečkem bez dekorativních prvků. V současnosti je i velmi oblíbené nanášení barvy postřikem. Tato metoda je snadná na provedení a přináší kvalitní výsledek.

Trendem jsou hladké stěny bez štukování, ale můžeme se setkat i s reliéfní plastikou na zdi.  Dále se těší oblibě malování obrazů na zeď.  Obrazy na zdi se obzvláště hodí do dětských pokojů a heren. 
Při volbě barvy je dobré zohlednit i zátěž, které je stěna vystavěna. V současné době můžeme na našem trhu již zakoupit i barvy na stěny se samočistící schopností, nebo se schopností pohlcovat a neutralizovat cigaretový kouř.  Zajímavostí jsou i nanoimpregnační nátěry, které chrání zdi i před výtvory sprayerů. 

Na co si dávat pozor

Malování pokojů má mnohá úskalí.  Před vymalováním bychom měli stěny ohledat a najít praskliny a nesrovnalosti povrchu.  Zvláštní pozornost věnujeme místům, která vlhnou, nebo kde se již uchytila plíseň. Takováto riziková místa je nutné před malbou sanovat.  Nesrovnalosti povrchu zarovnáme pomocí štuku, nebo sádry. Nesmíme zapomenout ani na impregnaci stěny ještě před malbou. 


Praktickým pravidlem před malováním pokoje je vše co nejde odnést pečlivě přikrýt.  Čím lépe vybavení zabezpečíte před znečištěním, tím rychleji a snáze vrátíme pokoj do obyvatelného stavu.   Pečlivé přípravy na malování nepodceňujme. Barvu a impregnaci z radiátorů, oken, nebo dveří budete sundávat dlouho a namáhavě. Jeden igelit a trocha lepenky nám může práci výrazně urychlit a usnadnit. 


Žádné komentáře:

Okomentovat