úterý 3. července 2012

Jak vybrat vhodnou stavební firmu

Zlaté české ručičky ne vždy dostojí svému jménu.  Není neobvyklé, že stavební firmy práci provedou neodborně, nebo šetří na materiálu, nebo jinak poškodí klienta.

V tomto článku se zaměřím na  pravidla pro výběr stavební firmy. 



Aktivní vyhledávání stavební firmy, či řemeslníka 

V prvé řadě  musíme co nejlépe popsat problém a podle toho přiřadit správně profesi.  Pokud už vím, jestli potřebuji instalatéra, zedníka, topenáře, nebo firmu, která vše zařídí sama, tak můžu přistoupit k vyhledání vhodné firmy.

Kde hledat ? 

Můžeme použít vyhledávač  Google.cz, nebo Seznam.cz. Na mapách Google Maps, nebo Mapy.cz také snadno najdeme vhodnou firmu, která je navíc blízko našemu bydlišti.  Záznamy na mapách umožňují psát konentáře, které pro nás můžou sloužit jako reference.  Další možností, kde vyhledat firmu jsou Firmy.cz


Našel jsem firmy v okolí. Co teď ? 

Pokud bydlíte na vesnici, nebo na malém městě, tak je obvyklé, že se lidé podělí o své zkušenosti s určitou firmou.  Život ve velkém městě nám situaci ztěžuje, protože firem je více a neznáme dostatek lidí, kteří by nám mohli doporučit firmu.  Z tohoto důvodu si můžeme zkusit vyhledat informace o firmě pomocí  vyhledávače ( např. Google ).  Při vyhledávání se zaměříme na dotaz na název firmy, ale můžeme zkusit vyhledat i email, telefon, nebo jiné kontaktní informace.  Takto si můžeme snadno ověřit, jaké zkušenosti mají zákazníci s konkrétní firmou.  
Může se stát, že o firmě nikdo na internetu nic závažného nepíše. Před objednávkou služeb bychom si přesto měli ověřit, že se jedná o firmu řádně podnikající. Tuto informaci zjistíme v databázi ARES na MF ČR.

Poptávkové servery 

Další možností jak se dostat k firmě, nebo řemeslníkovi jsou poptávkové servery. Tyto servery umožňují zadat poptávku; např: Rekonstrukce bytu Praha. Firmy, které jsou v systému zaregistrované u dané kategorie pak obdrží Vaši poptávku a pošlou Vám své nabídky.
Patrně už tušíte nepříjemný dopad tohoto způsobu kontaktování firem a řemeslníků.  Na Vaši poptávku bude reagovat více firem a tak vzniknou časové náklady na přečtení všech nabídek. Navíc stále se jedná o neověřené firmy, které by jsme si měli ověřit "progooglováním".  Systém poptávkových serverů Vám ani nezajistí nejnižší cenu, ani nejvyšší kvalitu.  Za možnost reagovat na poptávky se platí a firmy, které mají díky své dobré pověsti dostatek zákazníků, nepotřebují utrácet peníze a čas za plošné odpovídání na poptávky. 



Reference -  ukázky práce a referenční klienti 

Vybrali jste si několik málo firem, které obstály jak v požadavcích na příznivé ohlasy na internetu  a přesto stále nevíte, komu svěřit svoji nemovitost k rekonstrukci ?  Vyžádejte si reference !

Většina stavebních firem a řemeslníků může minimálně pomocí fotografií prokázat zkušenosti s určitou prací. Fotky si ovšem můžete "vypůjčit". Pokud máte pochybnosti, tak si vyžádejte telefon minimálně na 2-3 referenční klienty, kde firma již vykonávala práci. Pro solventní firmu určitě není problém se takovými klienty prokázat. 

Referenční fotografie napoví 






2 komentáře:

  1. Takové tipy se určitě hodí. My si na rekonstrukci domu vzali jednu místní firmu a musím říct, že jsem dost překvapen jak dobře to zvládli. S něčím bych ale teď potřeboval poradit. Rád bych si nechal na domek nainstalovat hromosvod, protože ještě pořád žádný nemáme, ale nějak nemám jasno v tom, od koho si nechat vypracovat hromosvod projekt. Nějaké tipy?

    OdpovědětVymazat
  2. Taky teď sháním nějakou zkušenou stavební firmu. Máme teď totiž nějaké problémy v našem sklepě. Z nějakého důvodu tam dochází k deformaci stěn a trochu se bojím aby to neovlivnilo celý náš dům. Ve finále to možná bude spíš chtít i nějakého statika, který má k dispozici inklinometr aby to celé poměřil a řekl co a jak.

    OdpovědětVymazat