neděle 23. února 2014

Je výhodnější rekonstrukce starého panelového, nebo cihlového bytu?

Jen málokterá rodina se od samého počátku spokojí se stejných vizuálním a pokrokovým motivem své domácnosti. Novodobé trendy vás při absenci vylepšení zasáhnou po každé, když přijdete na návštěvu do moderně zrekonstruovaného bytu. V takové chvíli se určitě zasníte a v hloubi mysli začnete budovat i své království. Jaká úskalí a výhody přinášejí varianty panelu a cihly?

Cihlový byt

Cihlový byt je o mnoho benevolentnější, než je to mu u bytu panelového. Zde se nabízí možnost probourání nosných stěn, tedy s předchozím souhlasem příslušného úřadu. Ne zřídka se táváme svědky probourání nosné stěny a posunutí dveří do pokojů. Velkou výhodou cihly je lepší akustická izolace. Zvuk se zde nešíří tak, jako v panelovém domě. Rovněž se byt tolik nezapařuje a o mnoho lépe se vám bude do zdí vrtat i je bourat. Hlavní výhodou při rekonstrukci je koupelna. Zde všichni ocení zděné jádro, které není zapotřebí nijak zvlášť upravovat, u panelového domu se můžete setkat s umakartem, který je zapotřebí vybourat.

Panelový byt

Rekonstrukce panelového bytu naráží na problém absolutního zákazu zatěžování nebo bourání nosných stěn. Panel je obohacen o železnou síť (armaturu), která tvoří nedílný skelet celé nosné konstrukce. Jakékoliv narušení může mít katastrofální následky. Lidé si v panelovém domu stěžují na vyšší míru hluku a navíc je jejich životnost stanovena na 30 let, takže velké množství bytů dosluhuje. Další velkou nevýhodou jsou umakartové koupelny, jejichž vybourání a následná rekonstrukce jádra zabere  stojí další finančních prostředky.

Co se více vyplatí?

Pokud hledáte levnější bydlení s výtahem a zároveň vám nevadí vyšší frekvence osob s malým rozsahem povolených stavebních úprav, dejte na panelový byt.

Cihlový byt slibuje lepší akustické vlastnosti, menší frekvenci pohybu osob a větší svobodu při rekonstrukci.

2 komentáře:

  1. Mám za sebou rekonstrukci bytového jádra v panelákovém bytě a myslím si, že v našem případě to prostě smysl mělo. Byt si chceme určitě nechat a rekonstrukci už po těch letech potřeboval. Místo umakartového jádra máme teď normální zděnou koupelnu. Původně jsem zamýšlel vyměnit vanu za sprchový kout, ale nakonec jsme se ženou naznali, že vana je praktičtější, tak jsme si koupili rohovou.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky máme teď čerstvě za sebou rekonstrukci panelového bytu. Jen teda v našem případě se jednalo pouze o výměnu oken. Teď už tu konečně máme normálně plastová okna a abych pravdu řekla, tak zatím jsem z nich nadšená. Jen teda žaluzie do oken zatím ještě nemáme. Ty nám přijdou doinstalovat příští měsíc.

    OdpovědětVymazat