čtvrtek 26. prosince 2013

Optické působení barev v interiérech

Malířské práce v bytě nezahrnují pouze důkladnou přípravu povrchu pro nový nátěr a provedení nátěru samotného, ale také správnou volbu barvy. Kombinacemi barev lze docílit různého efektu a mnohdy velmi výrazné proměny dosavadní místnosti.

Při volbě barev je vhodné znát obecně platná pravidla a také zvážit individuální aspekty dané místnosti:

Barvy se dělí na teplé, studené a neutrální

 

Teplé barvy (žlutá, oranžová, červená) vyvolávají pocit tepla resp. „hřejí“, oživují a povzbuzují k činnosti. Studené barvy (zelená, modrá, fialová) vyvolávají pocit chladu, tlumí a uklidňují, podporují duševní soustředění. Bílá, béžová a hnědá barva působí neutrálně.
Celkový pocit ovšem ovlivní i nepatrné tónování jinou barvou.

Světlé barvy místnost opticky zvětší, tmavé zmenší


Máme-li tedy maličký pokoj, nebude příliš vhodné vymalovat jej tmavými barvami. Naopak, tmavší odstíny mohou být vhodné u prostorných místností s dostatkem světla a slunce.

Umístění oken v místnosti

 

Stěna proti oknu je nejvíce osvětlenou, protože na ni dopadá nejvíce denního světla; lze ji tedy vymalovat sytějším resp. tmavším odstínem. Stěna s oknem je nejméně osvětlená, proto je dobré vymalovat ji světle, aby došlo k vyváženému prosvětlení místnosti. Strop, na který také dopadá nejméně světla, se často doporučuje nechat bílý, aby se prosvětlil.

 

Vybavení místnosti

Nábytek a koberec by neměl splývat se stěnami. Máme-li světlý béžový koberec a bílý nábytek, určitě nezvolíme bílé či béžové zdi, ale alespoň jednu stěnu vymalujeme sytější barvou a ostatní dotónujeme.

 

Výška stěn


Vysoký strop lze opticky snížit tím, že barevnou výmalbu stěn provedeme nikoli hned u stropu, ale několik cm pod úrovní stropu, tj. po horním obvodu místnosti vznikne pruh v barvě stropu.

Střídmost

V místnosti kombinujeme maximálně tři barvy (doporučuje se poměr 6:3:1), přičemž jedna převládá, druhá je doplňková a třetí souvisí např. s barvou doplňků v bytě a je použita minimálně. Mnohdy však úplně postačí barvy dvě.


1 komentář:

  1. Myslím si, že velký vliv na toto má například i správně zvolené osvětlení. My jsme to teď řešili v obýváku a místo klasických světel, které svítí směrem dolů jsme to udělali tak, že máme osvětlený strop. Jednak je to světlo příjemnější na oči a za druhé díky tomu celý prostor vypadá o něco větší. Jednoduše super řešení, i když asi ne pro každého. :)

    OdpovědětVymazat